Geluk als de ervaring van dit moment

Afgelopen jaren heb ik me flink gek lopen laten maken door alle marketing, business en geluks goeroes die de wereld rijk is. Ik volgde de ene na de andere webinar over hoe ik nog sneller rijk en gelukkig kon worden, nog sneller mijn doelstellingen kon behalen en nog sneller mijn droomleven kon creëren. Even was het leuk en spannend, tot ik er op een gegeven moment zo moe van werd. Ik kon geen webinar en doelstellingen meer zien. Het leverde me meer stress op dan geluk, en bovendien had ik altijd het gevoel dat ik achter de feiten en mijn geluk aanliep. Dit kon toch niet de bedoeling zijn? Dus ik besloot alle goedbedoelde adviezen keihard naast mij neer te leggen, en eens heel goed zelf in te voelen hoe ik mijn leven nu eigenlijk echt wil vormgeven. En vooral te onderzoeken waar ik nu eigenlijk echt gelukkig van word.

 

Geluk zit hem in de ervaring van dit moment

En al snel kwam ik tot een heel fijn inzicht: geluk zit hem helemaal niet in het behalen van doelstellingen en resultaten. Geluk zit hem ook niet in het denken en het maken en nastreven van plannen. En zelfs niet in het behalen van resultaten. Geluk zit hem simpelweg in de ervaring van dit moment. Van het genieten van wat er is. Het genieten van de mooie momenten in het leven én de minder mooie momenten. Want het hoort er allemaal bij. Het is allemaal onderdeel van de menselijke ervaring. Het leven wil alleen maar stromen. En het enige wat je daarvoor hoeft te doen is aanwezig zijn in dit moment. Met volledige aandacht alleen maar zijn, doorademen en voelen.

 

Alles wat je nodig hebt is er al: je hoeft je er alleen maar open voor te stellen

Maar er was nog een inzicht dat mij ontzettend blij maakte. Namelijk het besef dat alles waar wij naar verlangen, alles wat wij voor onszelf willen, altijd al aanwezig is in onszelf. We hoeven het niet buiten onszelf te zoeken want het zit al in ons. Anders bedenken en wensen we het niet. De truc is alleen om je hiervoor open te stellen. En dat vergt moed. Heel veel moed. Om diep naar binnen te keren en écht te voelen wat er binnen in ons aan kracht huist. We zijn van jongs af aan zo gewend om het buiten onszelf te zoeken, dat we de enorme kracht die wij zelf bezitten compleet vergeten zijn.

 

Stilte en aanwezigheid als innerlijke gids

En dat is wat ik nu precies aan het beoefenen ben. In plaats van de wijsheid buiten mezelf te zoeken, zoek ik het steeds meer binnen in mezelf door de stilte op te zoeken. Door aanwezig te zijn in het moment, te luisteren naar wat het leven mij te vertellen heeft en te vertragen. En natuurlijk lukt dit nog niet altijd. En heb ik ook nog genoeg momenten waarop ik me toch weer vastklamp aan plannen, ideeën, mensen en webinars. Maar inmiddels voel en ervaar ik dit als mijn persoonlijke proces, mijn persoonlijke reis naar mijn eigen krachtige zijn. En dan rest er niets anders dan een groot genieten, een lachen dat soms overslaat in een traan. Maar het mooie is, het mag er allemaal zijn. Want dat is wat voor mij leven is.

Ik ben heel benieuwd hoe jij gelukt ervaart en waar jij jouw gelukt aan afmeet!

Liefs,

Coco

 

PS. Ben je nieuwsgierig geworden naar hoe jij jouw eigen geluk kan vergroten en hoe ayahuasca daar mogelijk een bijdrage in kan leveren? Op zaterdag 3 februari deel ik mijn ervaringen en mijn inzichten over het werken met ayahuasca tijdens de Geluksroute in Haarlem. Meer informatie vind je hier.