Stapje voor stapje als snelweg naar geluk

Yes! Het nieuwe jaar is nu echt aangebroken! Tijd om onze dromen en onze nieuwe voornemens waar te maken. Vaak beginnen we het jaar vol goede moed, om er na een paar dagen achter te komen dat de uitdagingen uit het vorige jaar net zo goed gelden in het nieuwe jaar. Dat is ook precies de reden waarom ik zelf liever iedere dag bewust keuzes maak, dan één keer per jaar. En dus ook echt iedere dag in voel of het nog klopt wat ik doe. Een van de ‘methodes’ die ik me het afgelopen jaar heb aangeleerd is de ‘stapje voor stapje’ methode. Juist om mezelf er aan te herinneren dat grote dromen, grote verlangens en grote veranderingen vaak niet in 1 dag plaats vinden, maar stapje voor stapje tot stand komen. Zo houd ik mezelf bij de les én geniet ik van ieder stapje. Dan maakt het niet eens meer zoveel uit of ik mijn voornemens in het nieuwe jaar wel of niet haal.

 

De ‘stapje voor stapje’ methode?

 

De ‘stapje voor stapje’ methode is natuurlijk helemaal geen echte methode. Het is veel meer een inzicht dat ik afgelopen jaren heb opgedaan als het gaat om het waarmaken van mijn dromen. Met stapje voor stapje bedoel ik namelijk dat ik mijn leven precies vormgeef op het tempo dat bij mijn persoonlijke proces past. En dat ook nog eens bijdraagt aan mijn ultieme geluksniveau. Dat is iets heel anders dan groeien op basis van harde doelstellingen en mezelf pijn doen om die doelstellingen te realiseren. Stapje voor stapje creëren betekent regelmatig even stilstaan bij hoe ik me voel, bij wat ik graag wil creëren en welke stapjes daar het beste bij passen. Het voordeel hiervan is dat ik ruimte voor mezelf inbouw om tussentijds in te voelen of een bepaalde stap echt wel bij mij past. Of dat er misschien nog wel een betere stap is. Bovendien is het ook veel efficiënter omdat ik tussentijds makkelijk kan bijsturen en schakelen.

 

Maar gaan grotere stappen niet gewoon sneller?

 

Ok, maar wat nu als je dromen zo groot zijn dat je geen tijd hebt voor kleine stapjes? Ook in zo’n situatie gaan kleine stapjes nog steeds sneller en efficiënter dan een stap die eigenlijk te groot is en onnodig veel stress bezorgd. Want uiteindelijk gaat het namelijk helemaal niet om het resultaat dat je behaalt. Maar om het gevoel dat het resultaat jou geeft! Dus als het goed is, zouden de kleine stapjes evenveel voldoening moeten geven als een grote stap. Bovendien, door het proces in kleine stapjes op te knippen, heb je de kans om tussentijds bij te sturen en steeds beter door te krijgen wat wel en niet werkt. Zeker als je hooggevoelig bent, is het echt belangrijk om stil te staan bij de stappen die je neemt. En om te luisteren naar hoe je lichaam en geest hierop reageren zodat je daar actie op kan ondernemen. Zo zorgen die kleine stapjes met tussenruimtes er voor dat je uiteindelijk beter afgestemde keuzes maakt. En je geniet er ook nog eens meer van!

 

Ik ben heel benieuwd wat jouw volgende stapjes zijn!

 

Liefs,

Coco

 

PS Zou je het fijn vinden om samen eens te onderzoeken hoe jij voor jezelf stapjes kan maken om jouw droomleven te creëren? Kom dan eens naar onze Ayahuasca Ceremonies in Haarlem of vraag een Coachingsessie aan.